Last van mollen?

Aarde getorst door mij, gewicht van grond
met vingers doorgegraven tot een gang
en achter deze gang een Andre gang zoo lang
dat hij in andren grond, in grond uitmondt… (Christine D’Haen)


Mollen. Wonderbaarlijke dieren maar een pest in uw tuin. We genieten allemaal graag van de natuur, de fauna en flora rond onze woning, maar niemand staat te wachten op het bezoek van mollen. Hoewel lang niet iedereen een mol in levende lijve heeft gezien, zijn de onschuldig lijkende dieren de schrik van elke tuinliefhebber. Door hun gigantische graafkracht kunnen die dieren een strak gazon in een mum van tijd omtoveren tot een maanlandschap vol kraters. Ze vernielen graszoden, duwen stenen oppervlakten omhoog, werken onkruidgroei in de hand en beschadigen grasmachines en andere maaiwerktuigen. Zo’n mol kan vijvers, drainagesystemen en kleine constructies ondergraven en verzakkingen veroorzaken. Boeren en tuinbouwers hebben een hekel aan die wroeters. Rivierdijken, landingsbanen, speelplaatsen voor kinderen en golf- of renbanen: niets ontsnapt aan hun ijver.
In een kleine tuin is meestal maar één mol actief. De meeste slachtoffers uiten hun verontwaardiging door de molshopen woest plat te drukken. Maar dan wil de mol instinctief opnieuw hopen opwerpen. Bij frequente storing breidt hij zijn territorium zelfs uit.
Heel wat slachtoffers rennen in paniek naar het dichtstbijzijnde tuincentrum en gaan op zoek naar tovermiddeltjes. Maar die zijn er niet. Het traditioneel vangen van mollen met een mollenklem blijft de meest doeltreffende en duurzame methode die er bestaat. Met de laagste kostprijs voor zowel de natuur als voor de tuineigenaar of landbouwer zelf.
Er bestaan drie vormen van bestrijden: de mol voorkomen, verjagen of vangen (doden).
Om goed voorbereid te werk te gaan, moet je over voldoende voorkennis beschikken. Hoe leeft de mol? Hoe zit het met gewoonten en lichaamsbouw? Voor welke methode je ook kiest, doe het snel, voor de mol toegang krijgt tot het hele territorium. De beste manieren om mollen te vangen bestaan al eeuwenlang: Romeins vangen, vangen met de spade, een mollennet, harpoenklemmen, draadklemmen of schaarklemmen zijn een paar van die mogelijkheden. Nieuwe technieken geven meestal teleurstellende resultaten of zijn ethisch niet verantwoord.

Ook last van mollen? Terralucca komt graag bij je langs en zoekt naar de meest efficiënte oplossing.

TerraLucca - Uw Tuinmeester