Verticale groene muren.

Groen is de kleur van de schepping. Uit het goudgeel van de geest en het blauw van de ether en het water ontstond de schepping in het groen. Groen is de middelste kleur van de regenboog, tussen mens en kosmos. Groen symboliseert de hoop binnen de natuur, een hoop die het toont in zijn doorlopende wedergeboorte. Groen is de opgewekte natuur die het licht volgt. (vrij naar Henk en Maria Leene)


Wie de voorbije jaren Parijs heeft bezocht, kan er niet omheen: de vegetatiewanden of groene wanden van Patrick Blanc, een botanicus en kunstenaar, waarbij hele gevels schuilgaan achter een waterval van planten. Die moderne tegenhangers van de hangende tuinen van Babylon vinden hun toepassing op elke muur, ongeacht hoogte of ligging – van Mc Donalds in Bangkok tot prestigieuze museumpanden in de Franse hoofdstad, Heathrow Airport, Londen, Berlijn, Milaan – en misschien ook bij u thuis?


Groene gevels zorgen voor gezondere lucht, temperatuurdaling en klimaatvriendelijkheid. Zo’n groene gevel is bovendien fijn voor vogels en andere dieren. Een groene muur is anti-graffiti – en het is gewoon ook mooi! Kortom, de toekomst voor elke stad…


Vijftien jaar geleden begon een artistieke bioloog te experimentern met niet-grondgebonden constructies en systemen waardoor planten op elke hoogte tegen een muur kunnen groeien. Rasters van roestvrij staal worden op enige afstand van de muur gemonteerd. Daarop komen pvc-platen en een soort viltdoek, waarin kleine holtes worden gemaakt. De planten komen met kluit en al in die holtes. Via een circulatiesysteem worden permanent water en voedingsstoffen toegediend. Op een vierkante meter worden ongeveer dertig planten verwerkt. Het totale gewicht van planten en metalen frame is nog geen 30 kilo per vierkante meter. Daardoor kunnen die groenprojecten worden uitgevoerd op iedere muur, zonder enige beperking in omvang of hoogte. Met de juiste plant op de juiste plaats is weinig onderhoud nodig, en dat is natuurlijk erg handig. Behalve groene planten kunnen ook bloemen zoals geraniums verwerkt worden. Een muur kan geheel of gedeeltelijk verfraaid worden.


Contact

TerraLucca - Uw Tuinmeester